چه عامل یا عوامی یه نوجوون رو به سمت سیگار و … سوق میده؟

دکتر ژوزف کالیفانو(Califano) بنیانگذار مرکز ملی اعتیاد و سوء مصرف مواد آمریکا تو یک سلسله مطالعه‌ی پراستناد دنبال این بود ببینه؛ چه عامل یا عواملی یه نوجوون رو به سمت سیگار، دراگ، وید‌ (گل، علف)، الکل یا مواد سوق میده؛ محیط بد، رفیق ناباب، چالش با خانواده، عدم آموزش یا…

برای رسیدن به جواب، دکتر کالیفانو با طراحی یک تیم پژوهشی قوی از ایالت‌های مختلف آمریکا، یک مطالعه بزرگ و عمیق رو بر روی 1987 نوجوان 12 تا 17 سال دارای تجربه مصرف و سوء مصرف سیگار، الکل و مواد رو شروع کردن. روش انجام کارشون هم اینجوری بود که ابتدا تلفنی نوجوون‌ها رو به یک مصاحبه دعوت کردن و بعد از پذیرش شرکت در مطالعه، با کمک یه مجموعه مصاحبه، مشاهده و آزمون‌های نیمه ساختاریافته از اونها در مورد رفتارها، هیجانات و ارتباطات اجتماعی سوق دهنده به سمت مصرف مواد پرسیدن.

مثلا؛ ازشون سوال شد؛

-ببین، اولین باری که سیگار (ماریجوانا! شیشه! یا…) کشیدی رو یادت میاد؟!

-فکر می‌کنی چی باعث شد بری سمتش؟!

-از حس و حالت قبل از کشیدن بگو!

-به نظرت عامل یا عوامل محرکی که فکر می‌کنی مسئول هل دادنت به سمت مصرف بود چیا بودن؟! و…

تحلیل عوامل بدست اومده نشون میداد؛ در کنار همه عوامل ریز و درشت گزارش شده، سه عامل مشترک در صحبت‌های نوجوون‌ها برای شروع مصرف مواد وجود داره.

عامل اول: استرس بالا

تحلیل عمیق گفته‌ها نشون میداد که اولین سوق دهنده به مصرف مواد در بین نوجوون‌ها؛ استرس(خصوصا استرس تحصیلی) بوده و مصرف مواد به عنوان یه گذر موقت برای فرار از فشار روانی و استرس تو زندگیه. به نوعی برای فرار از استرس تجربه شده پناه می‌برن به این چیزا!..

‏عامل دوم: بی‌حوصلگی(Bored)

تو این مطالعه نوجوون‌هایی که مدام از بی‌حوصلگی، پکری، دمغی و احساس کلافگی صحبت داشتن، ۵۰ درصد احتمال مصرف مواد بیشتری رو گزارش می‌کردن و مشخص شد مصرف مواد رابطه معنادار و قوی‌ای با سطح حوصله نوجوون‌ها داره.

عامل سوم: پول تو جیبی زیاد

بخش سوم کار نشون می‌داد که امکان استفاده از سیگار، الکل و مصرف مواد تو نوجوون‌هایی که بالای ۵۰ دلار در هفته پول تو جیبی داشتن و یا هفته‌ای بیشتر از ۲۵ دلار هزینه می‌کردن، سه برابر نسبت به افرادی که زیر ۱۵ دلار داشتن بالاتر بود. و اما گزارش نهایی نشون میداد؛ وقتی این سه گانه بدخیم کنار هم و یک جا جمع بشن،ریسک مصرف سیگار، الکل و مواد تا چهار برابر بیشتر میشه. و این یعنی؛ رفیق بد یا زغال خوب روی ماجراست؛ ریشه این آتیش تو خونه‌ست و باید تدبیری برای این سه گانه بدخیم اندیشید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *